Sıkça Sorulan Sorular ve Pratik Bilgiler - Dr Wet Clean

Çevre Dostu Mağaza
Dr Wet Clean

Dr Wet Clean

İçeriğe git
Profesyonel Giysi Temizlemede
Dr Wet Clean
FARKINI YAŞAYIN!
Sıkça Sorulan Sorular...

  • Kuru temizleme yerine başka alternatif uygulama "Wet Clean (Islak Temizleme)" nedir ?

PERC ve diğer kuru temizleme çözücülerinden kaynaklanan kaygılar nedeniyle, "ıslak temizleme" olarak adlandırılan gelişmiş makine tabanlı yeni bir uygulama bir süredir ülkemizde de yaygınlaşmış bulunmaktadır. Islak temizlemede, su bazlı temizlik yöntemleri kullanılmaktadır. Islak temizlemede, kuru temizlemede olduğu gibi birçok programın bulunduğu bigisayarlarla kontrol edilen özel yıkama makineleri kullanılarak doğa dostu ürünlerle giysi ve tekstil temizleme işlemi yapılmaktadır. Ancak ıslak uygulama yapıldığından ütüleme için daha fazla vakit ve emek harcanması gerekir. Çevre dostu olan bu temizleme işlemi, sadece birkaç katkı maddesi ile hazırlanan su çözeltisi ile gerçekleştiriliyor. Kuru temizlemeye vereceğiniz çamaşırlarınızın ıslak temizleme ile temizlendiğine dikkat edin.

  • PERC'in potansiyel zararlarından nasıl korunulur ?

PERC kimyasalı hava, toprak ve su yollarını kullanarak çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Kuru temizleme endüstrisinde kullanılan PERC kimyasalının çoğu, açık pencereler, havalandırma delikleri ve klima sistemleri aracılığıyla dış ortama sızarlar. Eski kuru temizleme sistemlerinde, PERC doğrudan havalandırmayla açık havaya karışıyordu. Yeni teknoloji kuru temizleme makinelerinde PERC miktarını aza indiren atık emilim filtreleri kullanılıyor. Bu yüzden yeni teknoloji ürünleri kullanmak ve bunların denetimlerini yapmak kamu sağlığı için oldukça önemli. Açık havada, PERC birkaç hafta boyunca atmosferde kalabiliyor ve küçük miktarları bile ozon tabakasına zarar veriyor.

PERC aynı zamanda, borulardan, makinelerden ve tanklardan sızarak ya da atık temizleme süreci yanlış yapıldığında doğrudan toprağa karışabiliyor. Kuru temizleme atıklarında ciddi miktarda PERC'e rastlanılıyor. Bu yüzden atık dönüşümünün oldukça titiz bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. PERC'in dış dünyaya sızmasının diğer bir yolu da su. Temizleme işleminin sonunda, temizleme sıvısı damıtma yoluyla atık sudan ayrılıyor. Geçmişte, atık su genellikle zemin drenajlarına döküldüğünden toprağa karışıyordu. Ancak daha yeni sistemlerle birlikte, özellikle Avrupa ülkelerinde kurulan tesislerde atık su toplanıyor ve buharlaştırılıyor. Oysa Türkiye'de atıklarda bulunan PERC'i imha edecek tesisler bulunmuyor. Çok az miktarda PERC bile, çok miktarda suyu kirletebilir. Bu kirli sular, yer altı sularıyla karışarak içme sularına karışabilir, kamu sağlığını tehdit edebilir.

  • Perkloretilenin (PERC) sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir ?

Kısa süreli de olsa, yüksek miktarda PERC'e maruz kalan insanlar ciddi sorunlarla karşılaşabilirler. Bunlar arasında baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, cilt, göz ve ağız mukozasında tahrişler sıktır. Uzun süreli yüksek miktarda maruziyet ise karaciğer hasarına ve solunum yetmezliğine neden olabilir.

Laboratuvar hayvanlarındaki çalışmalar, yüksek düzeyde PERC'e maruz kalmanın, hamilelerde bebeğin büyümesini engelleyebileceği, doğum kusurlarına ve hatta ölümlere yol açabileceğini gösteriyor. Hayvan çalışmalarından elde edilen bu sonuçlar, PERC'e maruz kalan hamile kadınların risk altında olabileceğine işaret ediyor.

  • Hangi ürünlerde ıslak temizleme yapılabilir ?

Islak temizleme sistemi uygulanarak kuru temizlemeye oranla daha iyi sonuç alacağınız ürünlerden bazıları;
- Yünlü ve yün karışımlı kumaşlar, triko kazak, elbise, hırka , yünlü ve yün karışımlı kaban ve paltolar
- İpek kumaş, suni ipek ve ipek karışımlı hassas lif yapısı sebebi ile dikkatli işlem yapılması gereken ürünlerde
- Yıkama esnasında kumaşta kırılma, tüylenme gibi sonuçlar doğurabilen viskoz, asetat viskoz, keten viskoz vb. tekstil ürünleri
- Kolay bir şekilde renk atan keten ve keten karışımlı ürünler
- Boyar maddeler, aksesuarlar ve başka kumaş türleri ile kombine edilerek üretilen pamuklu ürünler
- Akrilik, asetat, polyester, naylon, rayon, viskon vb.. gibi yapay lifli kumaşlarla hazırlanmış ürünler
- Tüm perde çeşitleri, tül çeşitleri, özel örtüler, aksesuarlı (taşlı perde ve tül çeşitleri salon örtüleri) ürünler
- Deri ve deri karışımlı ürünler
- Kayak takımı, jokey kıyafeti, yanmaz kıyafetler, motorsiklet kıyafetleri gibi özel ürünler


Pratik İpuçları...

  • Sağlıklı doğal leke çıkarıcılar ve pratik ipuçları

PERC kimyasalının yanında daha pek çok temizlik ürününün hem çevreye hem insan sağlığına zararları bulunuyor. İşte bu zehirlerden kaçınmanızı sağlayacak birkaç doğal leke çıkarıcı:

-Su, oksijen, sodyum ve bordan oluşan ve doğal bir mineral olan boraks, temizlikte kullanabileceğiniz oldukça sağlıklı bir malzemedir.1 bardak suya (200 mlt) 1 çay kaşığı boraks katarak iyice karıştırın, elde ettiğiniz bu karışımı lekeler üzerinde kullanabilirsiniz. Boraks sıcak suda daha çok çözünür ama soğuyunca çöker. Bu çözeltiyi kaynatıp soğuttuğunuz bir su ile yaparsanız oda sıcaklığında cam bir şişede ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz.

-Karbonat olarak bilinen sodyum bikarbonat, kumaşlardan leke çıkarmada oldukça etkilidir. Yağ lekesi büyüklüğü kadar karbonat döküp ovalayın.

-Sirkeyi hem giysilerdeki hem de halı, döşeme ve mobilyalardaki lekeleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. Ter lekelerinde de, sirke ve karbonat karışımı etkilidir.

-Limon ve tuz karışımı, kahve, çay ve mürekkep gibi lekeleri çıkarmada oldukça işe yarar. Ayrıca tuz, hemen uygulandığı takdirde yağ gibi kumaşın çabuk emdiği lekelerin yayılmasını önler.

-Soda, çay ve kahve lekelerini çıkarmada etkilidir.

-Lekelere sıcak su uygulamak, lekenin kumaşta kalıcılığını artırabilir. Bu yüzden lekelere soğuk ya da ılık su uygulamak gerekir. Lekelenen kumaşı ıslak tutmak, lekeden kurtulma şansını artırır.

-İpek gibi hassas kumaşlarda oluşan lekelere mısır nişastası dökebilir ve bir fırça yardımıyla hafifçe ovabilirsiniz, lekelerin kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.

-Lekelenen kumaş beyazsa, suyla seyrelteceğiniz oksijenli su da çamaşırlarınızın doğal bir şekilde ağarmasını sağlayacaktır.

-Kıyafetlerinizdeki fondöten lekelerini hafif etere batırılmış bir bezle silebilir ve sonrasında sabunlu suyla yıkayabilirsiniz.

-Küf kokan kıyafet ya da havluları, yarım bardak oksijenli su, yarım bardak da sirke eklenmiş suya basın, biraz bekletin ve yıkayın. Kokunun gitmesini ve küfün temizlenmesini sağlayacaktır.

Dr Wet Clean

Sadece bir telefon veya bir tık uzağınızda...


Hafta içi ve hafta sonu ister telefonla, isterseniz online olarak giysilerinizi temizletebilir, aylık ütü paketimizle ütü derdine son verebilirsiniz. Ayrıca, terzi tadilat ve özel dikim hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz.

Çalışma Saatlerimiz :
Hafta İçi ve Ctesi
08:00 - 20:00

Bizi Takip Edin :
Bize Ulaşın
Ömerli Mh. Kadir Ova Cd.
No:1 Ömerli Çekmeköy İSTANBUL
0216 771 44 14
0531 896 36 62
Tüm öneri ve talepleriniz için:
Copyright 2020. Design by Snga.
İçeriğe dön